Norrlands guld - Kryptogömmorna i norra Sverige
Bakgrund
- Kryptovalutor, såsom Bitcoin och Ethereum, bygger på en decentraliserad teknologi som kallas blockchain. Transaktioner verifieras och läggs till i block på denna blockchain genom en process som kallas "mining" eller utvinning.
- Kryptoutvinning innebär att datorer löser komplexa matematiska problem. Datorerna belönas i sin tur med kryptovaluta. Denna process kräver mycket datorkraft, vilket leder till en betydande energiförbrukning.
- I takt med att värdet på kryptovalutor har ökat, har också konkurrensen för att vara först med att lösa dessa problem ökat. Kryptoutvinningsanläggningar, stora datacenter med specialiserade datorer som arbetar dygnet runt, har därför vuxit fram på strategiska platser runt om i världen.
Boden: staden som lockar fler aktörer inom kryptoutvinning
I Sverige har staden Boden blivit ett populärt område för kryptoutvinning på grund av flera olika anledningar. I Boden finns stora ytor, tidigare övergivna av militären, som är idealiska för att bygga datacenter. Norrbotten står för en stor del av Sveriges produktion av vattenkraft och vindkraft, vilket ger stabil och förhållandevis billig elförsörjning gentemot tätbefolkade områden. Dessutom finns tillgång till grön el från vattenkraft, som i princip kommer direkt från Luleälven. För kryptoutvinningsföretag, där elräkningen är en av de största kostnaderna, är detta en avgörande faktor. Att energin dessutom är förnybar gör att företag som etablerar sig i Boden kan profilera sig som mer miljövänliga, vilket blir allt viktigare, särskilt då kryptovalutor kritiseras i medier för sin höga energiförbrukning och klimatpåverkan.
Utöver energiförsörjningen har Norrbottens kalla klimat visat sig vara en fördel för kryptoutvinning. De kraftfulla datorerna som används i processen genererar mycket värme, och kylning är en annan stor utgift. Det nordliga klimatet minskar behovet av energikrävande kylsystem, vilket i sin tur sänker driftkostnaderna ytterligare. Den snabba AI-utvecklingen har också lett till att nya jobb skapats i regionen, både inom själva datacenterna och inom närliggande tjänster och leverantörsverksamheter.
Klimatpåverkan och satsningar för en grönare framtid
Det internationella bitcoin-nätverket förbrukar årligen lika mycket elektricitet som Thailand, ett land med 70 miljoner invånare. Detta är enligt Erik Agrell, professor vid institutionen för elektroteknik på Chalmers tekniska högskola, en ohållbar situation som har katastrofala konsekvenser för klimatet. Många aktörer satsar nu på att hitta hållbara sätt att utvinna krypto.
År 2021 investerade Hive Digital Technologies, genom det svenska dotterbolaget Bikupa Datacenter, cirka 660 miljoner kronor i ny och kraftfull utrustning. VD Johanna Thörnblad berättar att företaget under mer än ett år har varit i samtal med Bodens Business Agency för att hitta en lämplig samarbetspartner för att återvinna värmen som genereras av datacentret. Nu har Bikupa skrivit avtal med Agtira och genom att använda energispillet kan det ge möjligheten till att odla och sälja grönsaker året runt i norra Sverige.
Hög konkurrens och osäkerhet i branschen
Flera stora kryptoföretag har etablerat sig i Boden, bland annat Hive DigitalGenesis Digital Asset. Trots detta finns det också utmaningar. De höga energibehoven för kryptoutvinning har i vissa fall lett till oro över lokala elcentraler, särskilt under perioder med hög efterfrågan på el, som under kalla vintrar.
Samtidigt pågår en debatt om hur stor nytta kryptoutvinningen faktiskt tillför den svenska ekonomin och om dessa datacenter verkligen skapar långsiktig hållbar utveckling i regionen. År 2016 gick svenska kryptojätten KnC Mining i konkurs trots att de finansierades från en rad olika investeringsföretag. Den ökande konkurrensen, klimatfrågor och den volatila kryptomarknaden skapar en osäker och riskfylld miljö för alla företag i branschen.
Skribent: Andy Vincent Jiang
Uppdaterad: 23/08-24